Na je eerstegraads Reikiklas ben je vol goede voornemens, en behandel je jezelf misschien wel elke dag. Maar dan kom je op een punt waarop dat uitdagender wordt. Hoe houd je je Reikibeoefening levend?

Als je eenmaal Reiki beoefent, kan het zijn dat je dagelijkse discipline even in het slop raakt. Je vindt het lastig om de discipline op te brengen, je Reikibeoefening laat je iets confronterends van jezelf zien, of je gaat door een verandering heen die ongemakkelijk voelt. Hieronder lees je wat mij persoonlijk heeft geholpen om mijn beoefening te verankeren en levend te houden. Er zijn natuurlijk ontelbare wegen naar Rome, en ongetwijfeld zul je de manier vinden die het beste bij jou past.

1. (Opnieuw) contact zoeken met je Reikimaster

Je zou je Reikimaster kunnen zien als jouw levende verbinding met je beoefening. Een behandeling van je master kan je verder helpen bij de volgende stap op je pad. Soms heb je misschien een vraag, maar (als je master daarvoor openstaat) ‘gewoon bijpraten’ is ook al heel voedend. In dit contact voed je je verbinding met je beoefening. Is je Reikimaster niet (meer) beschikbaar? Wie weet kun je dan een andere Reikimaster vinden die je mentor wil zijn.

2. Reikibehandelingen en ervaringen uitwisselen met andere Reikibeoefenaars

Reiki beoefenen kan veel veranderingen in gang zetten in een mensenleven. Dan kan het prettig zijn om hier met iemand over te praten die ervaring heeft met dit proces. Je hebt geluk: in Nederland zijn verhoudingsgewijs erg veel mensen ingewijd in Reiki. En inmiddels zijn er besloten Facebookgroepen waar je medestudenten kunt treffen, zoals We love Reiki, Reiki in Amsterdam en Reiki gemeenschap regio Utrecht. En op Marktplaats komen regelmatig Reikitafels voorbij.

3. Reiki uitwisselen in een groep

Eén keer per week, eens per maand, of eerst eens eenmalig. Het is mijn eigen ervaring – en ik heb het ook al heel vaak van studenten gehoord – dat dit een effectieve manier is om je Reikibeoefening stevig in je leven te verankeren. Persoonlijk ben ik fan van het voor een langere periode wekelijks uitwisselen in een groep, omdat je Reiki (en de groep) dan de kans geeft om je krachtig te ondersteunen in je leven en in alles wat er op je pad komt.

4. Je zelfbehandeling weer oppakken

De ervaring leert dat als je eenmaal bent ingewijd bent in Reiki, je het vermogen om Reiki te geven nooit meer kwijtraakt. Oók niet als jouw eerstegraads Reikiklas erg lang geleden is. Misschien is het in dat geval fijn om eerst weer eens een Reikibehandeling van een ander te ontvangen. Maar gewoon weer beginnen is hoe dan ook een goed idee :). Misschien is het eerst maar 10 minuten per dag – so be it. Of probeer eens deze prachtige begeleide zelfbehandeling door de vorige grandmaster Phyllis Furumoto (hier te beluisteren via Soundcloud).

5. Nogmaals een Reikiklas van je Reikimaster bijwonen

‘Maar ik heb toch al Reiki gedaan?’ Enerzijds klopt dit: je hebt je inwijding immers al ontvangen. Maar ook zonder de inwijdingen is het herhalen van een eerstegraads of tweedegraads Reikiklas een fantastische mogelijkheid om meer te leren over Reiki en jezelf. In elke klas hoor je iets anders, leer je iets nieuws, want die eerdere keren heb je onherroepelijk ook dingen niet gehoord. En vanuit de (levens)ervaring die je inmiddels hebt, komen er vast ook weer andere vragen in je op. In de Reikistroming waarin ik zelf lesgeef, Usui Shiki Ryoho, is het opnieuw bijwonen van een eerstegraads Reikiklas bovendien een mogelijkheid om het Reikiverhaal opnieuw te horen. Alleen dat al is de moeite waard :).