Over Reikibeoefening bestaan veel vragen en misverstanden. En sommige vragen komen zeer regelmatig terug. In dit artikel: acht veelgestelde vragen over Reiki.

1. Moet je in Reiki geloven om er baat bij te hebben?

Nee. Je hoeft nergens in te geloven om baat te hebben bij een Reikibehandeling. Een open houding is genoeg.

2. Kan iedereen Reiki leren? Je moet er zeker paranormaal voor zijn?

Iedereen kan leren om zichzelf en anderen Reiki te geven. Je hoeft er geen speciale ‘gaven’ voor te hebben. Reiki geven aan jezelf en anderen leer je door een eerstegraads Reikiklas te volgen bij een Reikimaster.

3. Zijn er omstandigheden waarin het beter is om geen Reiki te ontvangen?

Ja, als de ontvanger het niet wil ? . Reiki ondersteunt je bij wat je op dat moment nodig hebt, en dat doet het in elke situatie. Er zijn geen contra-indicaties van Reiki bekend.

4. Kan ik Reiki ontvangen naast andere reguliere of complementaire geneeswijzen?

Jazeker. Omdat Reiki je systeem als geheel ondersteunt en in elke situatie datgene doet wat nodig is, is het goed en veilig te combineren met andere behandelingen en therapieën.

5. Is Reiki een religie?

Nee. Reiki is geen geloof, maar het is wel prima met elke religie te combineren. Je kunt Reiki beschouwen als een spirituele beoefening, zoals yoga en meditatie.

6. Ik heb klachten. Kun je me vertellen wat er met me aan de hand is?

Nee. Ik ben geen arts en geen psychotherapeut en stel dus geen diagnoses. Voor Reiki is dat ook niet nodig.

7. Ik wil graag lezen over Reiki. Welk boek raad je me aan?

Persoonlijk raad ik je aan niet te gaan lezen over Reiki als je deze energie wilt leren kennen, maar het te ervaren. Usui Shiki Ryoho, de stroming die ik beoefen, kent een mondelinge traditie. Mijn ervaring is dat ik dat wat ik nodig heb, leer in mijn contact met anderen (mijn Reikimaster en medestudenten). Een prachtige manier om te leren, die een kans verdient. Mondelinge tradities, en wat je daaruit kunt leren, zijn zeldzaam in deze tijd. Mocht je later nog steeds behoefte hebben om over Reiki te lezen, dan kan dat altijd nog :).

8. Ik zoek een Reikibehandelaar. Waar kan ik op letten?

Ten eerste: let erop of je je thuisvoelt bij een behandelaar. Daarnaast staan er in dit (Engelstalige) artikel getiteld Recipe for Reiki Credibility negen vragen die je op je zoektocht aan behandelaars kunt stellen.