Op een ochtend, jaren geleden, ging ik zwemmen met een vriend. Zelf geen groot sportman, bekende hij dat hij baantjes trekken ontzettend saai vond, en vroeg me hoe ik dit volhield. Ik vertelde hem dat ik tijdens het zwemmen wel eens de vijf Reikiprincipes herhaalde.

Geïnteresseerd luisterde hij toen ik ze hardop zei, eindigend bij Show gratitude to every living thing. Mijn vriend merkte op: ‘Hee. Je zegt niet dankbaar zijn, maar dankbaarheid tonen.’

Doen en niet-doen

Ik was even stil. Mijn vriend wees me op iets wat voor mij niet eerder zo duidelijk was geworden. Dit principe gaat voor mij nu over meer dan zijn, het gaat ook over doen en niet-doen.

Maar hoe?

Hoe toon ik dan dankbaarheid aan alles wat leeft? Het antwoord op deze vraag kan voor iedereen anders zijn en verschillen van moment tot moment. Maar hoe dan ook is het een actuele vraag. In de jaren dat ik Reiki beoefen is het me duidelijker worden hoe uitdagend het is om dankbaarheid te tonen aan álles wat leeft! Daarvoor zal ik niet alleen alles wat leeft, maar ook mijn natuurlijke plek in het grote geheel en mijn relatie tot de natuurlijke wereld – de ecosystemen waarin ik leef en die ik beïnvloed – erg goed moeten kennen. Ik zal me bewust moeten zijn van de consequenties van mijn doen én mijn laten. En voordat ik dankbaarheid vanuit mijn hart kan tonen zal ik het eerst moeten zijn … moeten beoefenen. Geen kleine opgave.

Anders denken en handelen

Voor de aarde en voor elkaar zorgen in de wereld van nu, op een manier die past bij de huidige tijd, vraagt een omslag in mijn denken. Het vraagt me om te geloven in mijn mogelijkheden. Alert te zijn op oude patronen in denken en handelen die me niet meer dienen. En om mijn acties voor een gezondere aarde, hoe klein ook, niet te bagatelliseren. Elke actie heeft effect. Hoewel er naar mijn mening vooral ook grote systeemveranderingen nodig zijn, begint een beter milieu nog steeds ook bij mezelf.

Persoonlijk klimaatakkoord

Waar te beginnen? Sinds 2011 stellen mijn man en ik thuis een persoonlijk klimaatakkoord op. Daarin zetten we de afspraken die we voor het komende jaar met elkaar maken om duurzamer te leven. Dat kunnen kleine en grote acties zijn. Een duurzamere bank, energiemaatschappij, voedsel, kleding, schoonmaakmiddelen, verzorgingsproducten. Minder vlees eten, een eetbare tuin aanleggen waar eerst tegels lagen … manieren vinden minder afval te produceren. Maar ook: proberen keuzes te maken waarvan alle mensen profiteren, niet alleen een elite.

Een onverwacht effect: ik merk dat acties die vanuit deze intentie komen een gevoel van vervulling met zich meebrengen. Het gevoel dat er een knagende leegte wordt opgevuld – een leegte waarvan ik me niet eens meer bewust was. Dankbaarheid tonen aan alles wat leeft maakt me eigenlijk vooral heel erg gelukkig.

Free printable: persoonlijk klimaatakkoord

De eerste jaren was ons klimaatakkoord een slordig vodje – met handtekeningen erop, dat wel :). Ik was blij toen tijdens een Reiki-informatieavond in Amsterdam mijn toenmalige buurvrouw aanklopte, illustrator Margot Verhoeven. Ik heb haar gevraagd om twee doe-het-zelf-klimaatakkoorden te illustreren: eentje in het Nederlands, en eentje in het Engels. Misschien maak ik jou hier ook blij mee, dus ik deel ze graag met je.

Download gratis jouw klimaatakkoord

Free printable klimaatakkoord

[/fusion_text][/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]