Een persoonlijk klimaatakkoord (met gratis printable)

Op een ochtend, jaren geleden, ging ik zwemmen met een vriend. Zelf geen groot sportman, bekende hij dat hij baantjes trekken ontzettend saai vond, en vroeg me hoe ik dit volhield. Ik vertelde hem dat ik tijdens het zwemmen wel eens de Reikiprincipes reciteerde. Geïnteresseerd luisterde hij toen ik ze hardop zei. En zei vervolgens: ‘Wat opvallend. In die laatste wordt niet gezegd dankbaar zijn, maar dankbaarheid tonen.’

Doen en niet-doen

Ik was er eventjes stil van. Hoewel zelf geen Reikibeoefenaar, legde deze vriend zomaar iets bloot wat voor mij nooit zo duidelijk was geweest. Dit Reikiprincipe gaat voor mij over meer dan zijn alleen, het gaat ook en vooral over doen en niet-doen.

Maar hoe?

Hoe toon ik dan dankbaarheid aan alles wat leeft? Het antwoord op deze vraag kan voor iedereen anders zijn en verschillen van moment tot moment. Maar hoe dan ook is het een actuele vraag. In de jaren dat ik Reiki beoefen is het me duidelijker worden hoe uitdagend het is om dankbaarheid te tonen aan álles wat leeft! Daarvoor zal ik niet alleen alles wat leeft, maar ook mijn natuurlijke plek in het grote geheel en mijn relatie tot de natuurlijke wereld erg goed moeten kennen. Ik zal me bewust moeten zijn van de consequenties van mijn doen én mijn laten. En voordat ik dankbaarheid vanuit mijn hart kan tonen zal ik het eerst moeten zijn … moeten beoefenen. Geen kleine opgave.

Anders denken en handelen

Voor de aarde en voor elkaar zorgen in de wereld van nu, op een manier die past bij de huidige tijd, vraagt een omslag in ons denken. Het vraagt ons om te geloven in onze mogelijkheden. Alert te zijn op oude patronen in denken en handelen die ons niet meer dienen. En om onze acties voor een gezondere aarde, hoe klein ook, niet te bagatelliseren. Elke actie heeft effect. Hoewel er naar mijn mening vooral ook grote systeemveranderingen nodig zijn, begint een beter milieu ook bij jezelf.

Persoonlijk klimaatakkoord

Waar te beginnen? Sinds 2011, toen ik voor het eerst de OGM Retreat bezocht en hoorde over Reiki Home en dit me diep bewoog, stellen mijn man en ik thuis een persoonlijk klimaatakkoord op. Daarin zetten we de afspraken die we voor het komende jaar met elkaar maken om duurzamer te leven. Sindsdien zijn we steeds bewustere keuzes gaan maken. Een duurzame bank, energiemaatschappij, voedsel, kleding, schoonmaakmiddelen, verzorgingsproducten, vrijwel geen vlees meer eten … meer zelf maken, manieren vinden om te leven met minder afval. Stoppen over mezelf te oordelen voor wat ik nu doe – me realiseren dat een omslag tijd kost. Ik ben geld gaan doneren aan Reiki Home, omdat dit voor mij een beweging in ‘Reikiland’ is die zich onder meer bezighoudt met de aarde, ons thuis – en omdat ik vertrouw op waar Reiki ons brengt en deze stroom wil volgen. Een onverwacht effect: ik merk dat elke duurzame actie een gevoel van diepe vervulling en heling met zich meebrengt. Het gevoel dat er een knagende leegte wordt opgevuld – een leegte waarvan ik me niet eens meer bewust was. En ik leer elke dag bij!

Free printable: persoonlijk klimaatakkoord

De eerste jaren was ons klimaatakkoord een slordig vodje – met handtekeningen erop, dat wel :). Ik was blij toen tijdens een Reiki-informatieavond in Amsterdam mijn toenmalige buurvrouw Margot Verhoeven aanklopte, die illustrator blijkt te zijn. Ik heb haar gevraagd om twee prachtige doe-het-zelf-klimaatakkoorden te illustreren: eentje in het Nederlands, en eentje in het Engels. Misschien maak ik jou hier ook blij mee, dus ik deel ze graag met je.

Doe-het-zelf persoonlijk klimaatakkoord (free printable) (pdf)

Free printable DIY klimaatakkoord

DIY Climate Agreement (free printable) (pdf)

Free printable DIY Climate Agreement

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.