Kort nadat Merel haar eerste ervaring met een Reikibehandeling had opgedaan, was daar COVID-19. Niet dat ze het zelf kreeg, maar de Nederlandse Reikicentra en -praktijken waren gesloten. Voor Merel aanleiding om tóch een Reikisessie te boeken, maar dan op afstand.

Merel: ‘Als kind was ik heel dromerig, maar ik ontwikkelde mezelf tot een ‘rationeeltje’: ik ben informatiekundige en werk als productmanager bij een bedrijf in digitale zorginnovatie. Een halve IT’er, zeg maar. Ratio was het hoogste, en enige echte. Maar een paar maanden geleden begon die zekerheid te wankelen. Het begon met een collega bij de bank waar ik werkte, die parttime een praktijk had in energiewerk. Dat vond ik bizar. Hoe kon een weldenkend mens dáár nou in geloven? Maar het zette me ook aan het denken: ik voel wel drukpunten bij een massage. Zou dat dezelfde ‘energie’ zijn?’

Een nieuwe ‘ervaringswaarheid’

‘Dat wilde ik zelf wel eens verder onderzoeken, of ik energie zou voelen. Ik kende iemand die Reiki deed en boekte een sessie bij Zoveel Zonlicht. Holy shit! Voor het eerst in mijn leven voelde ik mij zo rustig en stil dat ik geen zin had om te praten. Toen heb ik met veel rationele tegenzin moeten besluiten dat er voor mij naast een wetenschappelijke waarheid ook een ‘ervaringswaarheid’ bestaat. Maar er zijn grenzen, bleef mijn hoofd vinden. Behandelingen op afstand? Dat gaat toch echt te ver. Als je daarin gaat geloven is het eind zoek en word je zo’n zweeftype.’

Nieuwsgierig naar meer

‘Maar ja, toen kwam corona. Met thuis eindeloos videobellen met kleine kinderen die school missen. Ik kon wel een extra portie rust gebruiken en was stiekem ‘achter de rug van mijn hoofd om’ erg nieuwsgierig. Zou ik dit ook kunnen ervaren? Dus ik boekte een Reikibehandeling op afstand. Ook mijn hoofd vond: zelfs als ik niks voel, heb ik een heerlijk uurtje alleen op een kamer mogen liggen. Sowieso de moeite waard.’

Relaxte wolk

‘Mijn ervaring met de Reiki-afstandsbehandeling bleek ook weer heerlijk. Ik ervaar eigenlijk precies hetzelfde als wanneer ik op de behandeltafel lig voor een Reikibehandeling in de praktijk. Het is zó rustig. Alsof ik zweef op een heel relaxte wolk. Mijn hoofd wat meer uit, mijn lichaam meer aan. Een veel betere balans. Het was ook fijn om thuis een rustig plekje op te zoeken en daar de behandeling te ervaren. En lekker efficiënt zonder reistijd.’

Energie blijft stromen

‘Voor mij werkt een Reikibehandeling, ook op afstand, langere tijd door. Lastig om in rationele taal te beschrijven, maar het voelt alsof de energie weer wordt ‘aangezet’ in mijn lichaam. Het blijft beter stromen. Dat gevoel wat je ook kunt hebben na het sporten, dat alles een beetje loom tintelt en je niet meer in je hoofd blijft hangen. Ook de plekken waar het niet goed doorstroomt voel ik een tijd extra goed en kan ik daardoor beter loslaten. Dat zijn vreemd genoeg dezelfde plekken waar mijn spieren ook vaak vast gaan zitten.’

Zelf ervaren

‘Ik zou Reikibehandelingen – in een Reikipraktijk of op afstand – sowieso aanbevelen aan mensen die erg in hun hoofd zitten. Die moeilijk verbinding kunnen maken met hun lichaam, met wat ze voelen en wat ze nodig hebben. Maar aangezien Reiki zo heerlijk ontspannend is, zou ik het eigenlijk aan iedereen aanraden. Iedereen kan wel wat ontspanning gebruiken. En stribbelt je verstand tegen? Tja logisch. Ik las ergens over Reiki: ‘je kunt het niet verklaren, maar wel ervaren.’ En zo is het maar net.’