Waar datgene wat leeft ondersteund kan worden, kan Reiki van grote waarde zijn. En dat begint al heel vroeg. Wat kan Reiki betekenen in het (jonge) ouderschap?

Ik hoef maar naar Zoveel Zonlicht in het afgelopen jaar te kijken voor een antwoord op deze vraag. Natuurlijk zijn er de vele zwangere vrouwen in mijn praktijk – van pril tot hoogzwanger – die balans zoeken voor hun veranderende lichaam en geest. De man die ik afgelopen zomer Reiki inwijdde in de eerste graad van Reiki, ter voorbereiding op zijn aanstaande vaderschap. De jonge moeder die Reikibehandelingen op afstand ontvangt in haar pittige kraamtijd. Maar ook: de jonge moeder die haar wens voor een tweede kind wil onderzoeken vanuit een diep contact met zichzelf. En de pubermoeder die tijdelijk minder werkt om ruimte te maken voor de nieuwe stap naar volwassenheid van haar zoon.

Kinderwens en gemis

Ouderschap hoeft niet altijd te betekenen dat een kind fysiek aanwezig is. Ook dan kan Reiki in alle stilte steun bieden en troost. Ik denk aan de vrouw die tot in haar botten voelt dat ze een moeder is, maar al jaren in fertiliteitstrajecten zit om die diepe wens in vervulling te laten gaan. De vrouw die tot haar grote verdriet een zwangerschap moest afbreken. De moeder die haar volwassen zoon is verloren. De vrouw die zo graag moeder geworden was, maar het nooit is geworden. Ik zie hun gezichten voor me. Ieder van hen voelt dichtbij.

Zelf Reiki beoefenen = zelfzorg

Niet alleen Reikibehandelingen van anderen ontvangen, maar juist ook zelf Reiki beoefenen kan voor jonge ouders van grote waarde zijn. Het meest in het oog springende daarbij is voor mij zelfzorg. In haar boek Ontspannen opvoeden in 12 stappen (uitgeverij Christofoor, 2009) schrijft Christiane Kutik: ‘De mens is als een boog: wie goed werk wil verrichten, moet zich (in)spannen – echter, wie zijn doel wil bereiken, moet loslaten.’ Deze wijsheid geldt ook voor ons ouders. Door alle taken, afspraken, en zorgen om het welzijn van onze kinderen kan het gebeuren dat we vergeten om voor onszelf te zorgen. Maar: zo binnen, zo buiten. Als we innerlijk uitgehold en ontevreden zijn, brengen we dat over op onze omgeving. Omgekeerd natuurlijk ook: hoe evenwichtiger de ouders zijn, des te vrijer zijn de kinderen.’

Wat Reiki in mijn eigen gezin brengt

Wat betreft de waarde van een intensieve Reikibeoefening voor jonge ouders en gezinnen, spreek ik met een peuter van drie in inmiddels uit eigen ervaring. Als ik kijk naar mijn eigen gezin, dan draagt mijn Reikibeoefening bij aan:

  • stabiliteit, doordat ik als moeder in het gezin een instrument heb om dagelijks te zorgen voor mijn eigen evenwicht en ontspanning;
  • zelfzorg, doordat ik niet alleen mezelf, maar ook mijn man en zoontje bij ziekte of in moeilijke situaties kan ondersteunen;
  • verbinding, doordat er – zelfs als woorden tekortschieten – altijd nog aanraking is;
  • het vermogen om rustig in het hier-en-nu te zijn, als er veel in beweging is – of bij peuterbuien;
  • inzicht als beslissingen moeilijk zijn;
  • richting door het leven van de Reikiprincipes.

Lukt dat dan altijd? Ben ik altijd zen? Nee. Maar het verschil tussen wel en niet Reiki beoefenen ervaar ik als een verschil van dag en nacht. In de woorden van mijn man brengt Reiki ‘ontspanning, rust en balans – en een beetje EHBO’. Mijn zoontje zegt desgevraagd dat Reiki maakt dat zijn pijn weggaat (zijn woorden, niet de mijne!). En uiteraard zingen we regelmatig samen de Reikiprincipes.

Wakker worden

Zijn er dan helemaal geen nadelen? Natuurlijk wel. Het is niet altijd makkelijk om bewust te leven en eerlijk naar jezelf te kijken. Niet in oude patronen te schieten. Dat kost moeite. En, zoals mijn man fijntjes opmerkt, Reikibeoefening ‘vreet tijd op’. Gelukkig is ook dat relatief. Ik moet denken aan de jonge man die zo’n zes jaar geleden in aanraking kwam met Reiki, doordat ik hem een korte behandeling gaf. Hij was onder de indruk van de energieboost die dat hem gaf, en besloot zelf Reiki te leren vlak voordat hij voor de derde keer vader zou worden. Tot zijn verbazing werd hij vanaf dat moment elke dag drie kwartier voor de wekker wakker – precies de tijd die hij nodig had om zijn zelfbehandeling te doen. Soms sprongen de kinderen tijdens zijn zelfbehandeling rond op het bed, maar dat mocht de pret niet drukken. De Reiki-zelfbehandeling had toch zijn effect. Zelf zegt hij erover:

‘Een jong gezin is fantastisch, maar wel heavy. Reiki geeft me focus en meer energie. Ik doe het elke ochtend, zodat ik de dag goed beginnen kan. Wel zo prettig als je weinig slaap krijgt ;).’ ~ Ivan (35), vader van 3 kinderen

[/fusion_text][/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]