In het najaar van 2022 was ‘ie er eindelijk: mijn single ‘Hier mag ik zijn’. Een lied over Reikibeoefening dat op een bijzondere manier ontstond. 

Stil – zo stil als vloeibaar goud niet eens kan zijn
Raken onze handen elkaar
Raak ik los van al mijn angst en pijn
Hier mag ik zijn

Stil – zo stil als vloeibaar goud alleen kan zijn
Raak ik jou en raak jij mij
Zo raken wij bevrijd van mijn en dijn
Hier mag ik zijn

Tijd stopt stil met bestaan
Gedachten gaan geruisloos over
In stromen van geluk
In stromen van bestaan 

Want hier mag ik zijn 
Met m’n littekens, mijn liefde, mijn verlangens en m’n pijn
Hier mag ik zijn
Hier is het warm, hier kom ik thuis
Waar ik steeds meer leer 
Te zijn

Warm – zo warm als vloeibaar goud alleen kan zijn
Kijk ik in jouw ogen en voel
Hoe jij en ik een oude eenheid zijn
Hier mag dat zijn

Tijd stopt stil met bestaan
Gedachten gaan geruisloos over
In stromen van geluk
In stromen van bestaan 

Want hier mag ik zijn 
Met mijn littekens, mijn liefde, mijn verlangens en m’n pijn
Hier mag ik zijn
Hier is het warm, hier kom ik thuis
Waar ik steeds meer leer 
Te zijn

Hoe het begon

Ik schreef dit liedje op een mooie avond in 2007, net thuisgekomen van een Reikibehandelavond in Reikicentrum Zijn in Den Haag. Ik probeerde de ervaring van de avond te vangen, het samen Reiki beoefenen. Redelijk naïef en onbezonnen beloofde ik ooit aan mijn Reikimaster dat ik het nummer op zou nemen – niet wetend hoe ik dat dan eigenlijk zou moeten doen. Oeps.

Wachten

Vijftien jaren gingen voorbij. Ik maakte een gehandletterde versie van het refrein, die in het Reikicentrum kwam te hangen, maar ontmoette nooit iemand met wie ik samen zou kunnen werken om het nummer te produceren en op te nemen. Want ik wilde zo graag dat een producer dan zou snappen, en aanvoelen, en uit ervaring weten, waar het lied over gaat. Tot ik vorig jaar Peter Landman ontmoette tijdens een groepsvierdaagse met Johannes Reindl in Bunnik. Peter woont op een kwartiertje fietsen en bleek niet alleen Reiki te beoefenen, maar ook gitarist en producer met een opnamestudio.

Waar-maken

Een mooi en leerzaam proces in de studio volgde. Enkele maanden waren we bezig met uitzoeken, vereenvoudigen, onze waarheid vinden en kwetsbaar uitspreken, bijschaven, en toen … was het af. Voor iedereen is ‘Hier mag ik zijn’ nu te beluisteren op Spotify, YouTube, Apple Music, of een andere streamingdienst van jouw keuze.

Holding space

Voor mij is dit lied belangrijk omdat ik ermee kan uitdrukken wat ik als mens heb ontvangen door mijn Reikibeoefening, maar inmiddels ook aan wat ik ermee voor anderen kan betekenen – de ruimte om te zijn die ik een ander ermee kan bieden. Of, zoals collega-Reikimaster Lies Pennings zo mooi onder woorden bracht: ‘Ontroerend en heel mooi en treffend beschreven waar ons vak over gaat, welke holding space we bieden aan onze studenten.’

Playlist: Reiki-Inspired Songs

Voortbouwend hierop heb ik een playlist gemaakt op Spotify genaamd Reiki-Inspired Songs: liedjes van mensen die (ook) Reiki beoefenen. Veel luisterplezier!

Show gratitude to every living thing

Tijdens het maken van ‘Hier mag ik zijn’ kwam ik erachter dat zóveel meer mensen met dit lied verbonden zijn dan ik dacht! En dat maakt me dankbaar. Voor mijn Reikitraditie, Usui Shiki Ryoho. Voor mijn man en iedereen die Reiki beoefent en faciliteert! Voor mijn Reikimaster Rebecca Bredenhof. Voor Peter Landman, die het lied zoveel heeft meegegeven als producer én gitarist. Josine Pennings, dank voor het zien van het potentieel in dit contact. Johannes Reindl, voor het voortzetten en creëren van community. Mijn ouders, voor alle Reiki, steun en liefde. Mirjam Top, voor het kritische oor! Inge Hindriks, die me liet zien dat de muziekmaker onlosmakelijk bij me hoort.