Retraites zijn populair. Nu ik kleine kinderen heb, knijp ik er alleen niet zo gemakkelijk tussenuit naar een warm oord. In plaats daarvan kies ik voor wat ik een ‘mini-retraite’ noem: een Reiki-vierdagenbehandeling.

Op het moment dat ik dit schrijf, ben ik zelf weer net halverwege zo’n ‘Reiki-mini-retraite’. En wat brengt het me veel. Het is net alsof ik vier dagen lang in een andere denk-, voel- en doe-modus sta. Dit keer komen er emoties aan de oppervlakte; opgekropte tranen komen los, en ik kan gemakkelijker ontspannen, naar binnen keren en reflecteren – terwijl ik normaal gesproken de neiging heb om zo efficiënt als ik kan van het ene klusje naar het andere te gaan.

Tijd voor mezelf

Zo niet deze dagen. Minder prettige emoties, die in het leven van alledag soms minder ruimte krijgen, kan ik gemakkelijker doorvoelen. Mijn drukke hoofd kan ik gemakkelijker observeren. Zo ontstaat er stukje bij beetje nieuwe ruimte in me. Ik geef me over aan mijn vermoeidheid, kan ontspannen en slaap goed. Bovenop mijn dagelijkse Reiki-zelfbehandelingen, die ik zoals altijd doe, geeft deze vierdagenbehandeling mij een extra boost. (Overigens hoef je voor het ontvangen van een Reiki-vierdaagse niet zelf Reiki te kunnen.)

Mini-retraite in eigen huis

Het leuke is: voor deze mini-retraite hoef ik de deur niet uit! Dit keer heb ik hem namelijk geboekt bij een collega-Reikibehandelaar in ’s-Gravenzande, en zij behandelt mij vier dagen op afstand. Hiervoor spreken we dan wel echt tijdstippen af; als zij mij behandelt, zoek ik een rustige plek om te gaan liggen en gaat mijn telefoon uit. Juist in de herfst vind ik het heerlijk om thuis de kachel aan te steken en weg te kruipen onder mijn eigen dekentje. Andere keren zoek ik het voor een vierdagenbehandeling dichter bij huis en kies ik een Reikibehandelaar op tien minuten fietsen van mijn huis.

Wat is een Reiki-vierdagenbehandeling?

Bij een Reiki-vierdagenbehandeling boek je vooraf op vier achtereenvolgende dagen een Reikibehandeling – al dan niet op afstand – bij een Reikibehandelaar. Dit kan een Reikimaster zijn (iemand die ook lesgeeft), maar dat hoeft niet per se. En verder … niets! De vier behandelingen vormen samen één geheel. Het is fijn als je gedurende jouw vier dagen ook wat meer rust kunt inbouwen dan anders, maar dat hoeft niet. Dan heb je tijd om jouw ervaringen uit de behandelingen de ruimte te geven en te laten bezinken, misschien wat op te schrijven voor jezelf, het bos in te gaan, of iets anders te doen waar je behoefte aan hebt.

Meer lezen