Inmiddels organiseer ik alweer 12,5 jaar Reiki-oefenbijeenkomsten. Veelal wekelijks, soms maandelijks. En wat heb ik daarvan veel geleerd, niet alleen over wat Reiki is en kan doen, maar ook over ‘holding space’ en het innerlijk werk dat hiervoor nodig is.

Van Phyllis Furumoto leerde ik dat de cirkels waar ik deel van uit heb gemaakt, (in mij) altijd blijven bestaan. Binnenin mij zijn al die momenten van samen beoefenen samengesmolten tot een rijk geheel van krachtige ervaringen, prachtige inzichten die werden gedeeld, gezichten die ik mocht zien ontspannen en opbloeien. Door in groepsverband te blijven beoefenen houd ik dit levend, en ontstaat er een steeds dieper gevoelde connectie in mij, met andere Reikibeoefenaars en uiteindelijk met eenieder en alles wat leeft.

Practice, practice, practice

De Reikibijeenkomsten noemde ik lang ‘oefenbijeenkomsten’, geïnspireerd op Hawayo Takata’s uitspraak ‘practice, practice, practice’, vaak vertaald als ‘oefenen, oefenen, oefenen’. Door de tijd heen ben ik me er steeds bewuster van geworden dat ik dit niet de beste vertaling vind, maar ‘beoefenen, beoefenen, beoefenen’. ‘Beoefenavonden’ vond ik echter raar klinken … Ik zocht dus al tijden naar een betere naam voor de bijeenkomsten, maar kwam er niet uit. Een tijdje geleden vroeg ik jullie in een enquête wat jullie de beste naam vinden voor de Reiki-oefenavonden, en kreeg binnen een dag een mailbox vol creatieve, doordachte en liefdevolle reacties. Die betrokkenheid raakte me!

Mooie alternatieven

Niet alleen lieten jullie weten wat jullie de beste naam vinden, er kwamen ook alternatieven voorbij. Zoals ‘samen-Reiki’, ‘Reiki sharing’, ‘Reiki energie-omarming’ en ‘Reiki groepsuitwisseling’. En ‘Reiki-ervaringsavond: de kracht van wederzijdse energie willen delen’. Maar eentje sprong eruit; de beste naam volgens jullie is ‘Reikicirkel’. En wat een passende naam is dat.

Over samenkomen in een cirkel

De naam ‘Reikicirkel’ sluit aan bij hoe mensen, en zeker ook inheemse volkeren, van oudsher samenkomen in een cirkel. Iets wat we ook in de Reikigemeenschap vaak doen. In dit artikel in Happinez vond ik het mooi verwoord: ‘Een kring vormen is een universele vorm van eenheid, gelijkwaardigheid en verbinding. In een cirkel is de energie anders, je bent elkaars gelijke en je voelt je er makkelijker gezien en gehoord. Samenzitten in een cirkel is de oudste vorm van menselijke sociale interactie. Volgens de Amerikaanse psychologe en schrijfster Dr. Sharon G. Mijares zijn er bewijzen dat mensen 300.000 jaar geleden al samenkwamen in een cirkel rondom het vuur. Inheemse stammen gebruiken de cirkel nog steeds voor rituelen, feestelijke ceremonies en het delen van verhalen. De cirkel is het symbool van eenheid, verbinding en perfectie. Als mensen samenkomen in een cirkel, ontmoeten ze elkaar in gelijkwaardigheid.’

Reikicirkels op andere plekken in het land

Er zijn trouwens méér plekken in het land waar je op regelmatige basis terechtkunt om Reiki uit te wisselen. Kijk bijvoorbeeld eens naar de agenda van Reikicentrum Zijn (Den Haag), Reikipraktijki (Bunnik), Reiki Westland (‘s-Gravenzande), Reikicentrum ZaZen (Pijnacker), Reiki Twente (Boekelo) en het Tjaberings Centrum (Groningen). Meer inspirerende en verbindende Reikibijeenkomsten vind je in de online agenda van The Reiki Alliance.

Meer lezen