Wat is Reiki?

Reiki is een natuurlijke geneeswijze, spirituele beoefening en manier van leven, afkomstig uit Japan. De basis van de beoefening is zachte aanraking in een vaste reeks handposities. Dit heeft een ontspannende en balancerende werking op de mens als geheel.

Als mensen na een Reikibehandeling weer rechtop op de behandeltafel zitten, vertellen ze me meestal dat ze veel ervaren hebben, maar aan deze ervaring moeilijk woorden kunnen geven. Om toch een beeld van Reiki te kunnen schetsen, heb ik zestien mensen met Reiki-ervaring gevraagd waarmee ze Reiki associëren. Hun antwoorden zie je hieronder; de woorden in de grootste letters kwamen het vaakst terug.

Wat gebeurt er tijdens een Reikibehandeling?

Tijdens een Reikibehandeling lig je gekleed op een behandeltafel. Ik leg mijn handen op verschillende posities op je hoofd en lichaam. De ervaring (van mijzelf, maar ook van vele Reikileraren en Reikistudenten vóór mij) leert dat het ontvangen van Reikibehandelingen je zelfgenezend vermogen stimuleert, ongeacht of de oorzaak van eventuele klachten duidelijk is. Je gaat tijdens een Reikibehandeling altijd in de richting van balans. Dat kan er op allerlei manieren uitzien. Diepe ontspanning, minder pijn, ontgifting, een huilbui die oplucht, een helderder hoofd, minder angst, het gevoel dat je even helemaal geen zorgen en gedachten hebt en heerlijk op een wolkje zweeft. Het is allemaal mogelijk. Het ontvangen van een Reikibehandeling heeft een balancerend effect op jou als volledige mens. Zowel op je fysieke lichaam, als op je emoties en relaties. Zowel op je gedachten en overtuigingen, als op je ziel en zingeving. Zoals water naar het diepste punt stroomt, gaat Reiki daar waar jij het nodig hebt.

Foto: Maurits Lopes Cardozo

 

Wat kan Reiki jou nog meer bieden?

Het meest bijzondere aan Reiki vind ik, dat je het zelf kunt leren. Ja, ook jij! Dat gebeurt in een cursus Reiki 1, ook wel eerstegraads Reikiklas genoemd. Daarna kun je jezelf dagelijks een Reiki-zelfbehandeling geven: de basis van de beoefening van Reiki. Wat ik zelf heb ervaren, maar ook bij vele Reikistudenten om me heen gezien heb, is dat je daardoor dieper in contact komt met jezelf, je spiritualiteit en je levensdoel. Dat het je emotioneel stabieler maakt, en je leert om belemmerende overtuigingen los te laten en gezonder te leven. En dat het je ondersteunt bij (al dan niet chronische) ziekten en kwalen, zowel lichamelijk als psychisch. Bij de dagelijkse zelfbehandeling hoort ook een bewuste manier van leven, gebaseerd op de vijf Reikiprincipes.

Foto: Jeong Eem Lee, Pixabay
Voor wie is Reiki geschikt?

De enige mensen voor wie Reiki niet geschikt is, zijn mensen die geen Reiki wíllen ontvangen. Er zijn van Reiki geen contra-indicaties bekend, wat betekent dat het in alle situaties veilig is. Doordat ze een balancerend effect hebben op de mens als geheel, zijn Reikibehandelingen niet alleen geschikt voor mensen bij wie een arts een duidelijke diagnose heeft gesteld (bijvoorbeeld ter ondersteuning van behandelingen in de reguliere gezondheidszorg), maar ook voor wie kampt met ‘vage klachten’. Én … voor wie helemaal geen klachten heeft! Je hoeft namelijk helemaal niet ziek te zijn om baat te hebben bij Reiki. In mijn praktijk ontvang ik bijvoorbeeld ook veel mensen die zich persoonlijk of spiritueel willen ontwikkelen, die beter in contact willen komen met hun innerlijke stem, of die gewoon eens in de zoveel tijd willen ontspannen en opladen.

Wat ís Reiki dan eigenlijk?

De vraag, wat Reiki is, vind ik niet makkelijk te beantwoorden – ook al beoefen ik het nu meer dan twaalf jaar dagelijks. Ik denk dat het een kracht is die voor mensen niet te bevatten is. Vrij vertaald zou je kunnen zeggen dat het de energie (ki) is die overal in aanwezig is (rei). In de volksmond gebruiken we het woord Reiki als naam voor zowel deze energie, als voor de methode om deze energie in te zetten voor heling en balans.

Reiki-kanji
Het woord ‘Reiki’ geschreven in kanji, oud Japans schrift. Foto: Maurits Lopes Cardozo
Stroming: Usui Shiki Ryoho Reiki

Er bestaan binnen de Reikimethode vele stromingen, die allemaal hun oorsprong hebben in Japan en voortkomen uit de lessen van de grondlegger van Reiki, Mikao Usui. Ikzelf beoefen en geef les in Usui Shiki Ryoho, de stroming die van Japan naar het Westen gekomen is door een mondelinge overlevering via de grandmasters (Reikileraren) Chijero Hayashi, Hawayo Takata, en Phyllis Lei Furumoto. Kenmerken van deze Reikistroming zijn onder andere mondeling lesgeven volgens een vaste vorm, behandelen in een vaste reeks posities, leren over geld en energie-uitwisseling, het vertellen van de geschiedenis van Reiki, aanraken tijdens de beoefening, en het leven van de vijf Reikiprincipes.