Oku den: dieper weten

Als je de eerste graad in Reiki hebt en je beoefent het een tijd, dan kan het zijn dat je de roep gaat voelen om de tweede graad in Reiki te ontvangen. Sinds ik in 2006 door Rebecca Bredenhof werd ingewijd in de tweede Reikigraad, heb ik de symbolen die horen bij deze graad dagelijks gebruikt. En wat heeft het me veel gebracht: aan inzicht, aan veranderde-blik-op-de-wereld, aan innerlijke vrede en verzoening. En wat heb ik er veel voor een ander mee kunnen betekenen. Het is voor mij dan ook altijd een feest om deze Reikigraad te mogen doorgeven aan studenten die deze verdiepende stap in hun beoefening willen zetten.

De tweede graad in Reiki heet in het Japans oku den, wat je zou kunnen vertalen als ‘dieper weten’. In de tweedegraads Reikiklas leer je drie Reikisymbolen, en hoe je hiermee kunt werken bij het behandelen van jezelf en het behandelen van een ander. Je leert de ‘mental healing’, die kan helpen om gericht los te komen van belemmerende gedachten en overtuigingen, en om nog meer rust in je hoofd te vinden. Ook ontdek je hoe je met Reiki tijd en afstand te overbruggen: het behandelen op afstand. Daarmee ontstaat – in mijn ervaring – een extra mogelijkheid om gedurende je leven een diepe kennis te ontwikkelen over jezelf en je mens-zijn.

Wat brengt de tweede graad?

Nieuwe mogelijkheden

  • Na de tweedegraadsklas kun je werken met de tweedegraadssymbolen – voor jezelf, en na toestemming ook voor anderen.

  • Ook kun je als tweedegraadsstudent meedoen aan Reiki-supportgroepen en tweedegraadsprojecten in groepen.

  • Tot slot maakt de tweede graad het mogelijk om deel te nemen aan Healing Your Family Tree with Reiki.

Ben je gereed?

Voel je je aangetrokken tot de tweede graad, dan vind ik het belangrijk dat we samen kijken naar jouw ‘gereedheid’. Ik wijd in principe alleen mensen in de tweede graad in die langer dan een jaar geleden de inwijding in de eerste graad hebben ontvangen. Hiermee eer ik de richtlijnen over tijd en timing van het Office of the Grandmaster, omdat ik de waarde hiervan volledig onderschrijf.

Ook vind ik het belangrijk dat je dagelijks Reiki beoefent, dat je dit geïntegreerd hebt in je dagelijks leven. Je tweedegraadsbeoefening is namelijk geen vervanging van je dagelijkse zelfbehandeling; er komt iets extra’s bij. Je dient jezelf ermee dient als die basis eerst stevig staat en je hier je tijd en aandacht aan hebt gegeven. Anders is het zonde van je tijd, geld en energie :).

Is het voor jou niet mogelijk om de tweede graad in Reiki te ontvangen van de master die je in de eerste graad heeft ingewijd? Maak dan een afspraak voor een persoonlijk gesprek. Tot de mogelijkheden behoort een periode van kennismaking, waarin je onder meer een eerstegraads Reikiklas bij me bijwoont.

Praktisch

Actuele data en tijden vind je op de agenda. Een tweedegraads Reikiklas beslaat drie sessies: eentje van twee uur en twee van drie uur. Ik volg ook in de tweede graad de vorm van lesgeven die wereldwijd door Reikimasters in de traditie van Usui Shiki Ryoho wordt gebruikt en is afgesproken.

Voor een tweedegraads Reikiklas wordt een symbolisch bedrag gevraagd van € 500,-. Dit bedrag is onder Reikimasters in Usui Shiki Ryoho wereldwijd afgestemd en onderdeel van de vorm van dit systeem van beoefening.

IS HET JOUW TIJD VOOR

Reiki 2?